Vrijmoed
Een tweede plek - boven Vrijmoed - in Captain Critic’s top 3 van 2016 voor een bezwaarlijk veredeld te noemen Leuvense worstendraaier die in
de schaduw van onze Gentse alma mater met zijn saucissen - zo vet, alsof
manspersoon ze in zijn eigen brillantinekuif heeft gebakken - aan 10 euro het
stuk de naïeve erasmusstudentes tracht te verleiden? Lieutenant Luxury Food
verwacht dan wel de beste hot dog die hij ooit gegeten heeft! Akkoord, Meus
weet dit waar te maken, maar dat maakt het nog geen verdienste. Naar Lieutenant
Luxury Food’s mening verdient Würst daarvoor een plaatsje nauwelijks hoger dan
brasserie ‘t Vosken. Fast is net als Luxury Food het domein van de luitenant.
Dat Volta (1) zo hoog scoort kan ook op weinig bijval rekenen. Dit doet
herinneren aan de wanna-burgers van Paul’s Boutique, maar bovenal vragen rijzen
naar de objectiviteit van de kapitein. Kan het waar zijn, is Captain Critic
gewoon een hippe vogel, steevast geruitjeshemd de snorkam bij de hand op zoek
naar de beste adresjes voor granola en ijsthee? Dit ruikt alvast naar
nepotisme, en nepotisme stinkt. Tijd dus voor een rechtzetting. Voor vlag en
vaderland: op naar Vrijmoed!
Bij Vrijmoed kan je van de kaart eten of heb je keuze
tussen twee menu’s van 4 tot 7 gangen. Één van de menu’s bestaat uit louter
groentjes. Een prachtig initiatief van een vakman die weet dat we met zijn
allen minder vlees moeten eten. Maar omdat er veel op het spel staat, kiest
Lieutenant Luxury Food dan toch de vertrouwde vlees- en visrijke variant. Men
kan niet altijd op de barricaden staan.
De hapjes zijn alvast heerlijk. Een ijsje, een heldere
consommé bereid volgens de regels van de kunst, en bovenal een verbazend stukje
pizza, allen van aardpeer. Bij de andere amuses wordt er daslook en
gefermenteerde komkommer bij gerijmd, maar het geheim van de niet te geloven
pizza is vanille. Fantastisch.
Na nog een zilveruitje wordt dan echt van start gegaan met
onmiddellijk het mooiste bordje dat Lieutenant Luxury Food gezien heeft sinds
zijn laatste passage bij Hertog Jan. Vertrouwde lezers kennen de voorkeur van
de luitenant, en Michaël Vrijmoed benadert hier in het Gentse - aan uiterst
schappelijke prijzen - wat voor de luitenant tot nog toe onevenaarbaar leek.
Een spetterend fris, overdonderend kleurrijk, en wat voor een smakelijk bord.
In dit geval wordt avocado gecombineerd met sint-jacobsvruchten en prachtig
rozig-gemarmerde gerookte paling in een dashi-bouillon. De luitenant zou er
bijna de hand van die andere grootheid, De Mangeleer, in herkennen, ware het
niet dat dit gerecht hoger wordt getild door andermaal een romig ijsje van
ditmaal de eerdere gerookte paling. Later zou de optant nog een ijsje van
Engelse Stilton kunnen krijgen. Met eerder het aardpeerijs kunnen we over een
eigen handtekening spreken. Driewerf hoezee!
Het tweede gerecht wordt nog beter. Vrijmoed serveert het
beste van de Noordzee. Een lekkere, zwarte inktvissaus oogt prachtig bij een
oranje vissaus en een rijkelijk stuk perfect gebakken Rode poon. Het gerecht
wordt ondersteund door mossels en kokkels, en afgetopt met knapperig groene
kroepoek. Meesterlijk: hoezee!
Even later volgt de pièce de résistance. Speenvarken met
aubergine, beiden gelakt. Hier viel de Luitenant zijn oog al snel op, maar
Vrijmoed weet toch te verrassen met een stukje vlees dat letterlijk weet weg te
smelten in de mond. Waarlijk onevenaarbaar is dit het beste stukje vlees dat
Lieutenant Luxury Food ooit voorgeschoteld kreeg. Grootmeesterlijk, zonder
meer: hoezee!
Vrijmoed gaat zo virtuoos te werk, dat hij uiteindelijk toch
even de bocht uitgaat. Ossenstaart, geserveerd in te veel jus, doet denken aan
door onze noorderburen treffend omschreven draadjesvlees. Niet slecht, ware het
gepaard met een frietje en een witloofslaatje - puur natuur met een beetje
mayonaise - maar zelfs de exuberante schilfers truffel verbergen niet de open
ravioli’s.
Als afsluiter weet de Luitenant van het menu af te wijken,
door een fris dessert van cedraat met mascarpone en vanille (moet heerlijk
zijn) in te wisselen voor een stevige chocolademousse. Vrijmoed maakt de cirkel
rond met ditmaal een ijsje van knolselder.
Lieutenant Luxury Food beleeft bij Vrijmoed al vroeg op het jaar een eerste culinair hoogtepunt. Würst in de top van 2016 is leuk om te provoceren, maar toont vier jaar ver in de missie van Captain Critic hoeveel werk nog op de plank ligt. Meus dankt zijn plek namelijk niet aan een gebrek aan betere adresjes. Wanneer wordt de grill van restaurant Piranha onder de loep genomen? Is de kapitein al langs geweest bij Faim Fatale? Wanneer komen Steendam 66, Grade, Toi et moi, le Baan Thai, of 3 Biggetjes aan de beurt? En wil de kapitein de hipsteradresjes echt niet laten, bezoek snel Otomat. 2017 belooft dan een fantastisch jaar te worden. Maar immer Vrijmoed boven.
Lieutenant Luxury Food beleeft bij Vrijmoed al vroeg op het jaar een eerste culinair hoogtepunt. Würst in de top van 2016 is leuk om te provoceren, maar toont vier jaar ver in de missie van Captain Critic hoeveel werk nog op de plank ligt. Meus dankt zijn plek namelijk niet aan een gebrek aan betere adresjes. Wanneer wordt de grill van restaurant Piranha onder de loep genomen? Is de kapitein al langs geweest bij Faim Fatale? Wanneer komen Steendam 66, Grade, Toi et moi, le Baan Thai, of 3 Biggetjes aan de beurt? En wil de kapitein de hipsteradresjes echt niet laten, bezoek snel Otomat. 2017 belooft dan een fantastisch jaar te worden. Maar immer Vrijmoed boven.
Reacties
Een reactie posten