Le Mesclun
De luitenant overwintert graag in de Provence, waar het
altijd heerlijk vertoeven is. U verwacht te weten te komen waar de beste
croissants te vinden zijn, welk wijndomein u laat proeven zonder vervelende
vragen als “gaat u nog iets kopen?” te stellen, of welk immobiliënagentschap u
nog als een geïnteresseerde koper benadert - en niet als de nieuwsgierige
dromer waarvoor men u al dan niet terecht verslijt. Helaas, zelfs buiten het
seizoen moet u altijd iets kopen als u proeven gaat, en komt een Vlaming op
zoek naar een investering in een vakantiehuisje in Zuid-Frankrijk even oprecht
over als een Hollander in een galerij “op zoek naar wat kunst om aan de muren
te hangen”. Gelukkig heeft geen enkele croissant in Frankrijk de luitenant ooit
teleurgesteld. Een recensie van bakkers zou echter gauw eentonig worden, dus
zoekt de luitenant een restaurant op.
Dat restaurant vindt Lieutenant Luxury Food in Séguret, nabij de Dentelles de Montmirail, en integraal geklasseerd door het Franse departement voor monumentenzorg als één van de tien mooiste dorpen van Frankrijk. De geïnteresseerde lezer herkent de streek wellicht beter van de wijnkaart, met naburige dorpen al Sablet, Gigondas, of Vacqueyras. Met een driegangenmenu aan 35 euro komt een beetje restaurateur al gauw op de radar van Michelin, maar vooralsnog heeft dit restaurant Le Mesclun nog geen ster opgeleverd. Reserveer bij mooi weer tijdig een plekje op het terras, wat een fenomenaal uitzicht over de Rhônevallei biedt.
De luitenant kiest voor vier gangen, en gaat van start met
een rode muscat uit het evenzeer naburige Beaume de Venise. Bij het aperitief
komen de amuses in twee variëteiten, maar wat rekenwerk leert de luitenant snel
dat slechts één van beider variëteiten hem toekomt, wil het hele gezelschap een
amuse hebben. Één hapje is een espuma van Sint-Jakobsnootjes met avocado, maar
een bijdehante luitenant herkent die ingrediënten uit het komende voorgerecht,
en gaat wijselijk voor de espuma van bloemkool met vanille, een veelbelovende
start.
Het voorgerecht is meer dan een schot in de roos. Op een
subtiel gekruide guacamole ligt een ruwe volkorencracker met vier bescheiden,
maar tot perfectie gegaarde Sint-Jakobsvruchten. Venkel, wortel, verschillende
soorten kalebas, groene kruiden, en een schijfje chioggia-biet brengen evenveel
smaak als kleur in het gerecht. Het bordje is een beeldje, maar pas halfweg dit
voorgerecht beseft de luitenant dat als le Mesclun dit niveau volhoudt, deze
resto in aanmerking komt voor een sporadische bijdrage aan Lieutenant Luxury
Food’s gastrubriek. De foto capteert dus slechts een half bord, maar wat voor
een bord!
Het hoofdgerecht is evenzeer heerlijk. Een half duifje ligt
op een risotto van tarwe, waarover geklaarde boter - opgewerkt met de
verschillende kruiden die de provence rijk is - gedruppeld is. Het geheel is
stevig gezouten, en heeft dus evenveel smaak. Het geheim van de Luitenant bij
het kiezen van wijn is eenvoudigweg op zoek gaan naar een Côte du Rhône. Maar
in het wijnwalhalla zelf vertrouwt de Luitenant dan maar op een rode wijn uit
Séguret zelf. Na het hoofdgerecht wordt even gepauzeerd met een mousse van
citroen en een sorbet van Yuzu. Een knetterend gerecht - met dank aan de
knettersnoepjes die u misschien nog uit uw jeugd kent, verwerkt in de citroenmousse.
Reacties
Een reactie posten